Om Nollvisionen


Projektet pågick 2019 – april 2025 och är nu avslutat.


Alla har rätt till en hög livskvalitet

Sveriges befolkning blir allt äldre och en femtedel är snart över 65 år. En skrämmande hög andel av dessa är undernärda eller riskerar att bli det.

Undernäring kan vara plågsamt och få allvarliga konsekvenser för den som drabbas. Det finns studier som pekar på att fallolyckor och andra komplikationer är över tre gånger så förekommande hos undernärda. Minskad muskelstyrka, orkeslöshet, ökad sårbarhet mot infektioner och högre risk för bland annat liggsår är exempel på tillstånd som kan drabba en undernärd. Nedstämdhet, fördröjd sårläkning, nedsatt funktion av hjärta och förvirring är ytterligare några.

Kostnaden för undernäringen i vård- och omsorg uppgår i runda tal till dubbelt så mycket som för övervikt. Varje år dör omkring tusen personer av undernäring och 70 000 skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Fallolyckor kostar samhället årligen över 11 miljarder. Det finns också studier som visar att en undernärd patient kostar ca 10 000 mer per vårddygn och att antalet vårddygn ökar med tre till fyra dagar för undernärda. Vilka faktiska ekonomiska konsekvenser undernäring får på samhällsnivå saknas emellertid, eftersom problemet är spritt över olika börsar och aktörer.

Problemet med undernäring bland äldre är komplext. Nollvisionen är fortfarande inte nådd och för att komma framåt krävs fortsatt en systemförändring driven av samarbete och med den äldre i fokus.

Arbete på flera plan

För att driva arbetet med Nollvisionen arbetade vi på två nivåer. Den ena bestod av att testa lösningar i ett antal piloter, kopplat till våra fem fokusområden. Piloterna genomfördes i våra två innovationskommuner Kävlinge och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm. Här kan du läsa mer.

Den andra nivån handlade om att få till en långsiktig systemförändring, där olika aktörer i samhället agerar tillsammans för långsiktiga lösningar. För att driva detta jobbade vi med påverkansarbete såsom möten med politiker, debattartiklar och påverkan på policyer och lagstiftning.

Vi har hela tiden värderat andras kompetenser och välkomnat nya lärdomar. Tillsammans med ett starkt partnerskap arbetade vi med strategier och lösningar som ska förebygga undernäring. Läs mer om partnerskapet här.

Vi har samlat några av våra resultat från båda dessa nivåer, läs mer om dem här. Dessutom finns många av våra pilotprojekt i våra innovationskommuner samlade i vår verktygslåda. Här hittar du verktygslådan.


Fem fokusområden

År 2019 samlade vi hela ekosystemet runt den äldre. Utifrån deras tankar, idéer, erfarenheter och utmaningar kopplat till undernäring hos äldre identifierade vi fem fokusområden att jobba vidare med.

Identifiering

Öka samhällets förmåga att identifiera äldre som riskerar att bli undernärda

Tillgång

Öka äldres tillgång till anpassade livsmedel & måltidstjänster

Kunskap

Öka kunskapen i samhället om värdet av näringsrika och trivsamma måltider för ett friskt åldrande

Ensamhet

Minska ofrivillig upplevd ensamhet kopplat till mat & måltider

Beslutsunderlag

Visa nyttan av förebyggande åtgärder mot undernäring


Nollvisionen för undernäring hos äldre finansierades av Vinnova.