Nätverket Noll undernäring


År 2022 till 2025 samlades medlemmar i det nationella nätverket Noll undernäring för att sprida och ta del av kunskap om att förebygga undernäring hos äldre.


Alla som ville vara med i kampen mot undernäring hos äldre var välkomna att gå med i vårt nätverk. Nätverket var kostnadsfritt och nätverksträffarna skedde digitalt.

Våra digitala träffar hade olika teman och vi bjöd in relevanta inspiratörer som delade med sig av sina erfarenheter på ämnet. Deltagare fick också möjlighet att efter presentationerna dela erfarenheter och diskutera frågan i mindre grupper.

I nätverket samlades många olika professioner och organisationer som på olika sätt arbetar för att förebygga undernäring hos äldre. Alla bidrog utifrån sitt perspektiv och med sina erfarenheter, med den äldre individen i centrum.

Nätverkets träffar

Under perioden november 2022 till april 2025 hann vi med 20 inspirerande nätverksträffar. De flesta går att se även i efterhand. Nedan finns en lista över träffarna, länkat finns även sammanfattningar och inspelningar.

Nätverksträff 20 – Tema: Nollvisionens verktygslåda – 10 april 2025

Den 10 april var det dags för den allra sista träffen med nätverket Noll undernäring. Vi samlades för att titta i Nollvisionens verktygslåda och fyra kommuner berättade om verktyg de bidragit med.

  • Helsingborgs stad berättade om utredning av äldres matsituation i hemvården
  • Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning berättade om Motiverande samtal (MI)
  • Eslövs kommun berättade om måltidsvärdar gör besök på avdelningar
  • Kävlinge kommun berättade om måltidstjänst vid hemkomst från sjukhus

Alla verktyg och många fler hittar du här i verktygslådan.

Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 19 – Tema: Digitala lösningar – 19 mars 2025

På denna nätverksträff fokuserade vi på digitala lösningar. Vi fick lyssna på Sara Tenor, projektledare på Livsmedelsakademin som berättade om projektet Välkommen till bords. Jenny Ranne, Verksamhetsutvecklare på IT och Kompetens, Karlskrona kommun, som berättade om arbetet kring digital lösning av nattfastemätning samt insikter kring sammanställningen av datan från olika system. Lill Spenninge,  Måltidschef & inspiratör, Klippans kommun, berättade om deras kyld mat-koncept inom hemtjänsten med koppling till ett digitalt beställningssystem. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 18 – Tema: Hemtjänstens viktiga roll mot undernäring – 27 februari 2025

På denna nätverksträff fokuserade vi på hemtjänstens viktiga roll mot undernäring. Vi fick lyssna på Frida Axberg, leg. dietist på Livsnäring som föreläste om ”Små förändringar, stora resultat”. Stina Franzén, leg. dietist i Södertälje kommun berättade om deras projekt i hemtjänsten och det utvecklingsarbete de gjort kring mat och måltider. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 17 – Tema: Munhälsa, smak och konsistens – 5 december 2024

På denna nätverksträff fokuserade vi på munnen. För att maten ska göra nytta behöver den hamna i magen, men för att komma dit behöver den, oftast, passera genom munnen, därför har munhälsan stor påverkan på risken för undernäring. Vi fick lyssna på Tandhälsoförbundet, Logopedförbundet och Findus Special Foods. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 16 – Tema: Hur når vi seniorer med hälsobudskap – 17 oktober 2024

Den här gången fokuserade vi på hur man kan nå ut till seniorer med hälsobudskap. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning berättade om sina informationsträffar för seniorer med ett koncept för att nå ut med preventiv information. Vi fick även höra om prototypen Hälsofrämjande budskap till seniorer där de testat olika kommunikationssätt, hur man genom kommunikation kan skapa aktiva handlingar och på sikt beteendeförändringar. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 15 – Tema: Effekten av dietist i kommunen 12 september 2024

Den här gången fokuserade vi på effekten av kommundietister. Åtta av tio kommuner saknar dietist, trots att undernäring hos äldre är ett stort problem. Vilken effekt kan en kommundietist göra? Och vilken effekt har avsaknaden av kommundietist? Vilka andra professioner kan ta motsvarande ansvar? Detta resonerade vi om utifrån olika perspektiv. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 14 – Tema: Kunskap och kompetens 23 maj 2024

Tre inspiratörer berättade om hur kunskap och kompetens kan appliceras och användas, och hur de bidrar med det på olika sätt – myndighet, kommun och företag. På träffen medverkade Lena Martin från Socialstyrelsen, Emelie Flodberg, dietist i Strängnäs kommun och Janina Blomberg, grundare av ÄTUP. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 13 – Tema: Individen i fokus – 25 april 2024

Nätverket Noll undernäring och Måltid Sverige bjöd in till en gemensam nätverksträff med tema Individen i fokus. På träffen berättade representanter från Magnoliagården i Staffanstorp om hur de arbetar med Leva livet-konceptet, och vi fick också höra hur Region Skåne ställer om sin måltidsservice på sjukhusen för att möta individuella behov. Här hittar du en inspelning och en sammanfattning i text av nätverksträffen.

Nätverksträff 12 – Tema: Samverkan mellan region och kommun – 21 mars 2024

Här finns en sammanfattning av nätverksträffen samt en inspelning där representanter från SKR, Näsby Vårdcentral och Fyrbodals kommunförbund presenterar.

Nätverksträff 11 – Tema: Samverkan med civilsamhället – 1 februari 2024

Här finns en sammanfattning av nätverksträffen samt en inspelning där representanter från Jämställd Utveckling Skåne och Luleå kommun samt civilsamhälle presenterar.

Nätverksträff 10 – Tema: Ofrivillig ensamhet – 8 december 2023

Här finns en sammanfattning av nätverksträffen samt en inspelning där representanter från Folkhälsomyndigheten, Vimmerby kommun och Äldrekontakt presenterar.

Nätverksträff 9 – Tema: Integrerad måltid – 9 november 2023

Här finns en sammanfattning samt en inspelning från nätverksträffen där representanter från Kungälvs kommun och Klippans kommun presenterar.

Nätverksträff 8 – Tema: Kostnadsberäkningar och beslutsunderlag – 11 oktober 2023

Här finns en sammanfattning samt en inspelning av nätverksträffen där representanter från Örebro kommun och Hestia Agora presenterar.

Nätverksträff 7 – Tema Motiverande samtal – 12 september 2023

Här finns en sammanfattning från nätverksträffen.

Nätverksträff 6 – Tema Måltidslösningar för personer i ordinärt boende – 25 maj 2023

Mer information om den sjätte nätverksträffen hittar du här.

Nätverksträff 5 – Tema Ofrivillig ensamhet – 25 april 2023

En sammanfattning från nätverksträffen hittar du här. Där finns även två inspelningar från nätverksträffen; en presentation från Internationella kvinnoföreningen och en från Sollentuna kommun.

Nätverksträff 4 – Tema: Digitala hjälpmedel – 29 mars 2023

En sammanfattning från träffen hittar du här. Där finns även tre inspelningar från nätverksträffen; en presentation från Foodix, en från Klippans kommun och en från SKR.

Nätverksträff 3 – Tema: Samverkan och Ledarskap – 3 mars 2023

En sammanfattning från träffen hittar du här. Där kan du även ta del av inspelade presentationer av hur de jobbar i Kävlinge kommun och på Danderyds sjukhus.

Nätverksträff 1 – Tema: Utbildning – 30 november 2022

En sammanfattning från träffen hittar du här.