Nätverksträff 13 – Tema: Individen i fokus – 25 april 2024

På denna nätverksträff berättade Erika Norberg, från Regionsservice Region Skåne, om det nya måltidskonceptet på sjukhusen i Skåne. Vi fick också höra hur Magnoliagården sätter individen i fokus, detta berättade Emelie Borgström, verksamhetschef, Susanne Malmquist, Enhetschef och Ahnna Rasch, Leva livet-inspiratör.

Region Skånes måltidskoncept på sjukhus

För att öka valfriheten för patienten jobbar Region Skåne med en omställning av sjukhusmaten. I stället för att en rätt serveras på bestämda klockslag ska patienten få en meny med 12 rätter och 12–14 smårätter att välja från, och den serveras när det passar patienten. Med den tidigare serveringen blev patienten utan lunch om den var iväg på exempelvis röntgen klockan 12, men nu med ett mer flexibelt måltidskoncept kan lunch serveras när den är tillbaka.

Maten lagas i två storkök, packas i portionsförpackningar och körs ut till sjukhusen. Rätterna finns sedan i kyl ute på alla avdelningarna som fylls på varje dag.

Den nya lösningen förväntas förutom att öka valfriheten också minska matsvinnet kraftigt. Med den tidigare formen av måltidsservering låg svinnet på 32,7%, på de avdelningar som infört det nya konceptet idag ligger det i stället på 18,4%. Personal kan också köpa den här maten, de uppmuntras att köpa det med kort datum just för att minska svinnet.

  • Innovativ förpackning – botten dras ut vilket betyder att maten ligger på tallriken så som kocken lagt upp det i lådan
  • Man kan beställa digitalt, se bilder, innehåll, näring, filtrera efter allergener – minskad pappershantering
  • Det är enklare att byta ut en rätt om menyn är digital
  • Den digitala menyn finns på flera språk
  • Man kan också beställa mat som anhörig och äta ihop med den som ligger på sjukhus, då betalar man med swish direkt i mobilen
  • Patienterna äter mer, kalori- och proteinintaget har ökat med 30 procent
  • 96% är nöjda med serveringstidpunkten – det är bra med flexibiliteten
  • För att ta fram rätterna har de anlitat en måltidskreatör – det måste vara rätter som ska gå att värma i mikro
  • För att säkerställa patientens måltidsupplevelse är kommunikation mellan sjukvårdspersonalen som tar upp beställningen och servicepersonalen som serverar maten viktig

Omställningen är i gång men inte klar än eftersom alla vårdavdelningar behöver byggas om för att kunna hantera måltidskonceptet. Alla behöver ha kylar, mikrovågsugnar, avställningsyta för att kunna portionera på brickorna och en ipad att sköta inventering på.

På Magnoliagården får de boende leva livet

På Magnoliagården i Staffanstorp arbetar de med konceptet Leva livet. Det går ut på att skapa en meningsfull tillvaro för kunden, alltså de äldre som bor där. De arbetar i multifunktionella team och har alltid individen i fokus. Något vi alla vet är att olika personer dras till olika aktiviteter, viket självklart även gäller äldre. På Magnoliagården finns 75 boende med olika intressen, och här ska det finnas något för alla.

Aktiviteter som skapar livsglädje

  • Nybakat – varje dag bakas det något, gärna som ett sätt att ta hand om matsvinn
  • Bakstuga – personal och äldre bakar tillsammans
  • Mellanmål, de äldre får komma med önskemål
  • Färska frallor på helgen
  • På helgen serveras 3-rätterslunch där de som vill får vin till maten
  • Fin dukning höjer aptiten
  • Musik är viktigt för livsglädjen
  • Önskemåltider – de boende kan önska husmanskost, pizzakväll eller sushi, allt går att lösa
  • En godisvagn ökar tillgängligheten för dem som har svårt att ta sig till affären
  • Vinprovningar
  • En bar – i Magnoliabaren spelas musik och här serveras veckans drink och tilltugg

Ett pågående projekt är en matresa, genom mat, musik och aktiviteter på boendet har de rest genom olika länder. Bland annat har de besökt länder där personal har sitt ursprung, då kan personalen berätta om maten och kulturen där. I juni ska de ha en streetfoodfestival med mat från de länder de besökt under sin matresa.

De har även en Leva livet-buss som kan ta grupper på utflykter. En glass vid havet, lunch på ett shoppingcenter eller ett besök på café väcker både gamla minnen till liv och skapar nya.