Nätverksträff 9 – Tema: Integrerad måltid – 9 november 2023

Vad är en bra måltid? Att sitta rätt ska inte underskattas, dukning och upplägget är lika viktigt som hur maten smakar. Den måste se god ut och man måste kunna äta den.

Hanna Settergren, dietist och Linda Dahlgren Schlüter, köksmästare i Kungälvs kommun

Hanna och Linda berättade hur de arbetar för att få till bra måltider i kommunen för de äldre. Bland annat bjöd man in en arbetsterapeut, pratade om vikten av sällskap och personalen fick provsmaka ”gammal ost” för att tydliggöra att upplägg och presentation har en enorm betydelse för hur maten smakar.

Ett gott råd när man serverar är att beskriva maten. Soppan är inte bara en soppa, bygg upp förväntningarna! Då ökar aptiten. Avsluta med Smaklig måltid!

Viktiga lärdomar från utbildningen

  • Bättre en kort utbildning än ingen alls, om tiden är kort och det är svårt att komma loss från kök och vård.
  • Glöm inte skriftlig information man kan gå tillbaka till.
  • Följ upp
  • Se till att utbildningen prioriteras

Lill Spenninge, kostchef och Magnus Ekelund kostspecialist i Klippans kommun

I Klippans kommun upptäckte man en hög andel vårdtagare med undernäring efter pandemin, och behövde någon som kunde fokusera på detta. De sökte någon som kände sig hemma inom vården, brann för ämnet och var flexibel. Magnus Ekelund anställdes för att jobba med arbetssättet runt måltiden och som kunde vara en resurs för personalen. Tillhörighet blev socialförvaltningen, man måste inte alltid tillhöra organisationen för att kunna jobba med måltiderna.

Magnus håller i helhetsutbildningar i näringslära, sittställningar – att få förutsättningar att kunna äta och dricka, måltidspresentation och serveringstips.

Det finns ett styrdokument som anger riktlinjer och hela ledningen i socialförvaltningen står bakom och ger Magnus de mandat han behöver och som är helt avgörande.  Magnus finns också på plats för coachning.

Utmaningen att driva ett förändringsarbete är bland annat att tajmingen är viktig om alla inte är pigga på förändringen, och att man måste kunna visa nyttan av förändringen.

Vill du också vara med i nätverket Noll undernäring? Anmäl dig kostnadsfritt här och få inbjudningar till alla framtida träffar.