Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom Covid-19 hindrar många att umgås med anhöriga. För att sprida lite glädje och god aptit till de äldre beslutade Kävlinge kommun och Livsmedelsakademin att dela ut kassar med godsaker till 400 hushåll med äldre i Kävlinge. 

Kassarna packades och delades ut av frivilliga som anmält intresse av att hjälpa till. Familjen Bergh ställde upp under sitt påsklov.

-Vi hjälper till för att de gamla inte får gå ut, förklarar nioåriga Elicia Bergh.

-Vi har ingen äldre som bor här i närheten, men vill ändå hjälpa till. Det är viktigt och känns jättebra att vi kan bidra. Om vi hjälper till här så kanske andra hjälper till hos våra mor- och farföräldrar, säger mamma Karolin Bergh.

18-åriga Elsa Mallard var också där för att hjälpa till med packning av påsen med godsaker till äldre.

– Jag anmälde mig som frivillig för att det är kul att göra något plus att det man gör är användbart och gör skillnad, säger hon. 

Kassens innehåll är sponsrat av privata företag och Kävlinge kommun. Orkla, bjödr på Liva Svartvinbärsdryck Protein, Nugatti nötsmör och Ballerina koladröm. Veg of Lund bjöd på en MyFoodie, ett nyttigt mellanmål som är bra för de äldre. Kockar i Måltidsservice i Kävlinge kommun hade bakat berikat bröd och berikade kakor.

Kassarna delas ut inom ramen för Nollvisionen för undernäring hos äldre, en satsning som leds av Livsmedelsakademin och där Kävlinge kommun är en av två innovationsmiljöer. Visionen är att ingen äldre som bor hemma ska vara undernärd år 2030. Ensamhet är en av faktorerna bakom undernäring.