Individuell måltidstjänst i Kävlinge

I ett pilottest hade 20 deltagande seniorer i Kävlinge kommun med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika huvudrätter, mellanmål och desserter, som levererades hem under 10 veckors tid. Hälften av kostnaden subventionerades av Vinnova och hälften stod deltagarna för själva. Urvalet av rätter var stort och möjlighet till olika sorters specialkost fanns.  Med hjälp av en digital beställningsapplikation var det möjligt att se bilder på rätterna – ett slags bildstöd som uppskattades bl.a av deltagare som hade svårt att läsa texten. Deltagarna kunde även beställa sina måltider med beställningslistor i pappersform om så önskades.

65 % av deltagarna gick upp i vikt efter 10 veckor med individuell måltidstjänst. Utöver detta kunde omsorgspersonalen se positiva effekter hos sina omsorgstagare såsom ökad aptit, ökad ork och energi i vardagen. Exempelvis kunde en deltagare komma igång med sin trappträning igen. Samma person fann ett favoritmellanmål under projektets gång, nämligen smoothie.  Personal berättade att omsorgstagarna tyckte det var spännande att prova nya rätter och att hon märkte att de pratade mer om mat och smak under projektet.

Deltagarna gav gott betyg för huvudrätter, desserter och mellanmål – men mer husmanskost önskades! Trots att vi sedan tidigare projekt hade med oss detta önskemål blev det ännu en gång en lärdom att ta med framåt – det inte kan bli för mycket husmanskost! Sedan omsorgsnämndens beslut om att Måltidstjänst ska vara biståndsberättigat, har nu många fler seniorer möjlighet att kunna beställa hem god, näringsrik mat lagad från grunder av kommunens fantastiska kockar. Vi är glada och stolta över utvecklingen i Kävlinge!