Nytt måltidsprojekt ska öka återhämtning efter tid på sjukhus

Äldre man blir serverad god mat av kvinna

Pressinfo från Kävlinge: Under våren har en ny måltidstjänst startats upp i Kävlinge för att leverera färdiglagade maträtter till personer som nyss kommit hem från en sjukhusvistelse.

Personer över 65 år har generellt ett högre behov av protein. Det är viktigt att täcka behovet av näring och energi för att må bra och orka med vardagen. Efter sjukdom är det extra viktigt att äta rätt för att täcka behovet av protein, näring och energi. Under februari påbörjade Kävlinge kommun en ny måltidstjänst just för personer som kommer hem efter en vistelse på sjukhus och får omsorg från hemtagningsteamet. Tanken är att de färdiglagade kylda maträtterna som levereras hem till dörren ska förenkla vardagen och bidra till snabbare återhämtning.

– När man kommer hem från sjukhuset är det mycket nytt som ska planeras, samtidigt som kroppen är i behov av näring och energi för att kunna återhämta sig. Då är det tryggt för både den drabbade, de anhöriga och personalen att veta att näringsriktig mat kommer att finnas, säger Ellen Hugosson, måltidsutvecklare på Kävlinge kommun.

Måltiderna tillagas i kommunens eget kök och fokus ligger på husmanskost. Genom att kyla ner maten snabbt förlängs hållbarheten och smak och näringsämnen bibehålls. Måltiderna kan därefter värmas när det passar omsorgstagaren bäst. Ambitionen är att kunna anpassa måltiderna efter individens behov, allergier och preferenser. Nu några veckor in i projektet har flera omsorgstagare valt att beställa hem måltider.

– Många uppskattar flexibiliteten i erbjudandet och att man kan skräddarsy måltiderna efter specialkost eller det egna behovet. Något mål kan man få färdiglagat, något mål ordnar man själv till exempel, berättar Ellen.

Förhoppningarna är alltså att den nya måltidstjänsten ska förenkla vardagen för personer som nyligen kommit hem från en sjukhusvistelse och deras anhöriga. De ska känna sig trygga med att de får i sig näringsriktig mat som förhoppningsvis kan ge dem en extra skjuts i sin återhämtning. Tjänsten ger också en trygghet för hemtagningsteamets personal, som länge sett ett behov av färdiglagade måltider.

– Vi är mycket glada att vi nu kan erbjuda denna service till våra medborgare, avslutar Ellen.

Här kan du se en film där Ellen berättar om projektet.