The Conversation – ett brännande samtal om ålderism

Vi bjuder in till ett brännande samtal om ålderism, kopplat till mat, måltider och livskvalitet, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna, och Peter Wennström, expert på varumärkespositionering hos the Healthy Marketing Team. Ålderism är fördomar eller stereotypa föreställningar utifrån ålder och kan leda till olika former av diskriminering. En utmaning i samhället är undernäring hos årsrika, som är ett stort och i många fall onödigt problem som leder till personligt lidande och enorma kostnader för samhället. Vilka kopplingar kan vi se till ålderism?

Vi kommer också prata om hur ålderism påverkar livskvaliteten för årsrika, och vilka möjligheter som går till spillo, inte minst för näringslivet. på grund av synen på årsrika. Vi kommer djupdyka i hur ålderism påverkar måltiden, utbudet av produkter och tjänster och hur de är utformade. Med en befolkning som består av en allt större andel årsrika finns det en enorm marknad för produkter som gör deras liv bättre och enklare. Idag är cirka 1,6 miljoner människor i Sverige över 70 år, och andelen årsrika kommer öka framåt. Om 10 år kommer antalet personer som är 80 år eller äldre ha ökat med 50 %. Men varför ser vi idag så få produkter anpassade till årsrikas behov? Vad hindrar utvecklingen? I samtalet tar vi upp avgörande insikter för att lyckas med satsningar mot årsrika personer – och ger argument till varför du inte ska sätta ett foto på en glad pensionär i din marknadsföring av anpassade produkter.

Samtalet vänder sig till dig som arbetar inom livsmedelsnäringen, med måltidsservice, inom kommun eller andra offentliga organisationer eller helt enkelt är nyfiken på att veta mer om ålderism och hur den påverkar oss.

Gäster

Barbro Westerholm, riksdagsledamot Liberalerna
Peter Wennström, grundare och senior strategy consultant, the Healthy Marketing Team

Samtalet leds av Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin

Tid & plats

När? 8 april, kl 9.00 – 9.40
Var? Webinarie via Zoom
Kostnadsfritt

Läs mer om evenemanget >>

Se samtalet i efterhand: https://youtu.be/OJ6DPq5-qPE


Om evenemanget
Webinariet arrangeras av Livsmedelsakademin och är en del av vår samtalsserie The Conversation om framtidens mat, dryck och måltid. Här svarar våra inbjudna samtalspartner på brännande frågor utifrån ett givet ämne. Vi väljer våra gäster med omsorg, och garanterar ny kunskap och nya insikter. Detta samtal anordnas som en del av vårt arbete inom ramen för Nollvisionen för undernäring hos äldre.