Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nätverksträff Noll undernäring – TEMA: Ofrivillig ensamhet

25 april, 2023 | 08:30 - 10:00

Digital träff med Nätverket Noll undernäring

Tema: Ofrivillig ensamhet

Ofrivillig ensamhet är en starkt bidragande orsak till undernäring hos äldre, men det finns fler anledningar till att se till att ingen äldre ska behöva vara ensam mot sin vilja. Vi pratar livskvalitet och fler friska år. Tänk att det finns lagar som säger att hästar ska ha sällskap, men hur många äldre sitter egentligen ofrivilligt ensamma dag ut och dag in i Sverige, idag?  

Det finns många kommuner och organisationer inom civilsamhället som tar stort ansvar för att äldre människor ska slippa vara ensamma. På den här träffen i nätverket Noll Undernäring får vi lyssna till två av dem. 

Program 

  • Internationella Kvinnoföreningen i Malmö – Iva Parizkova Ryggeståhl, ordförande, berättar om projektet Framtiden tillhör alla. Här vill man hitta utlandsfödda kvinnor som lever i social ensamhet, inte bara fysisk. ”Man kan vara ensam även om man bor med någon”. Personer med utländsk bakgrund deltar sällan i pensionärsorganisationer eller andra svenska föreningar, för att de inte känner sig välkomna trots att de bott länge i Sverige. Ofta lämnar de inte ens sin stadsdel.  

Efter presentationen ges möjlighet att ställa frågor. 

  • Sollentuna kommun – Christine Tell, verksamhetschef, berättar om hur kommunen sedan några år satsar särskilt för att förebygga ensamhet hos alla äldre. Bland annat har de anställt hälsopedagoger, driver flera träffpunkter och samarbetar med pensionärsorganisationer.  

Efter presentationen ges möjlighet att ställa frågor. 

  • Gruppdiskussioner utifrån presentationerna vi hört. 

Nätverket Noll Undernäring är öppet för alla som på olika sätt arbetar mot visionen att ingen äldre ska behöva bli undernärd. Är du inte redan anmäld till nätverket men vill få inbjudningar till träffarna kan du anmäla dig här

Gå också gärna med i gruppen Nollvisionen för undernäring hos äldre 2030 på Linkedin för att diskutera ämnet ytterligare.
https://www.linkedin.com/groups/8732331/

Detaljer

Datum:
25 april, 2023
Tid:
08:30 - 10:00

Plats

Zoom

Arrangör

Livsmedelsakademin