Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nätverksträff: Tema ofrivillig ensamhet

8 december, 2023 | 08:30 - 10:00

I våras var ett av Nätverkets tema ofrivillig ensamhet. Detta är så viktigt så vi tar upp det igen. Ofrivillig ensamhet är en starkt bidragande orsak till undernäring hos äldre, men det finns fler anledningar till att se till att ingen äldre ska behöva vara ensam mot sin vilja. Vi pratar livskvalitet och fler friska år. Folkhälsomyndigheten fick i våras uppdrag av regeringen att ta fram en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet bland befolkningen, uppdraget ska rapporteras in 2025. Folkhälsomyndigheten samverkar med Socialstyrelsen och under 2023 har bland annat kommuner kunnat få statsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer genom hälsosamtal. En av dessa kommuner som har fått detta statsbidrag är Vimmerby kommun som vi ska få lyssna till under vår träff. Även föreningen Äldrekontakt har bjudits in och ska berätta om sitt arbete för att motverka ofrivillig ensamhet.

När: 8 december

Tid: 08.30 – 10.00

Medverkande

  • Äldrekontakt- Jessica Helgesson, koordinator, berättar om hur de främjar hälsa och välbefinnande hos äldre genom att bland annat ordna fikaträffar för ensamboende pensionärer, över 75 år gamla, som bor i samma område. Träffarna bjuder på gemenskap, småprat och fika tillsammans med jämnåriga i samma situation. Idag finns de i 36 kommuner med 1000 volontärer som hjälper runt 700 äldre. Äldrekontakt är en ideell förening som verkar för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet hos Sveriges allra äldsta.

Efter presentationen ges möjlighet att ställa frågor.

  • Vimmerby kommun – Anne-Li Fredriksson, samordnare, berättar om Vimmerby kommuns satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Satsningen består av uppsökande samtal och riktar sig till personer över 80 år som inte har äldreomsorg. I Vimmerby kommun finns drygt 670 personer över 80 år som inte har hemtjänst eller andra kommunala insatser. I samtalen kan ensamhetsproblematik och andra hälsorelaterade tillstånd identifieras. De äldre kan också få hjälp att hitta vägar för att träffa andra och delta i olika aktiviteter.

Efter presentationen ges möjlighet att ställa frågor.

  • Gruppdiskussioner utifrån presentationerna vi hört.

 

Nätverket Noll undernäring är en del av insatsen Nollvisionen för undernäring hos äldre som drivs av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova.

Här kan du läsa mer och anmäla dig här.  Dela gärna länken till andra som du tycker borde vara med i nätverket. Hör också  gärna av dig om du vill bidra till nätverket eller på annat sätt vill samarbeta med oss för att få bort undernäring hos äldre.

Detaljer

Datum:
8 december, 2023
Tid:
08:30 - 10:00

Plats

Digitalt

Arrangör

Nätverket Noll undernäring